AEROKLUB

 

Dio članova Aerokluba Livno

Aeroklub Livno formalno postoji od 1984. godine i od tada djeluje u gradu Livnu gdje je bilo sjedište i modelarska sekcija, te na prostoru Brda, Grborezi, gdje su se odvijale modelarske i zmajarske aktivnosti. Iako su se na prostoru današnjeg letjelišta puno prije odvijale letačke aktivnosti u organizaciji drugih aeroklubova (Split, Sarajevo, Mostar, Banjaluka), trebalo je puno godina da Livno dobije svoj aeroklub.

Livno 1965. godine

Istaknuti bivši voditelji kluba: Stipe Krišto i Ismet Duran

Aeroklub danas čini dvadesetak aktivnih članova koji svojim radom i doprinosom organiziraju razne letačke aktivnosti, održavaju letačka sredstva (avione i jedrilice) te se brinu o održavanju, te napretku i razvoju aerodroma. Kroz vrijeme svoga postojanja aeroklub je uspio organizirati niz međunarodnih manifestacija kao što su: Europsko i Svjetsko modelarsko prvenstvo osamdesetih godina, modelarska prvenstva Livno kup devedesetih godina, te jedriličarska natjecanja Livno Glide Cup i Livno Adria Cup od 2010. pa nadalje. Organizirani su mnogi modelarski i jedriličarski kampovi na kojima su piloti stjecali nova iskustva i prvi puta poletjeli samostalno.

Stipe Krišto

Kako je za ozbiljnije bavljenje letačkim djelatnostima bilo potrebno sagraditi hangar za smještaj zrakoplova i urediti travnatu pistu, 1997. godine se započelo sa gradnjom pod vodstvom i vizijom Stipe Krište. Tadašnji piloti i modelari, članovi aerokluba, su prepoznali trenutak i dali svoju podršku, te svesrdnim radom kroz slijedećih deset godina izgradili hangar i 3 travnate piste.

Radovi na hangaru

Volju i potencijal članova aerokluba su prepoznale i lokalne vlasti, HB županija i Općina Livno, te su uz pomoć Europske Unije učestvovale u izgradnji novih objekata na aerodromu. Tako je aeroklub 2013. godine dobio novi hangar, a tijekom 2015/16. godine i nove asfaltne manevarske površine koje su trenutno u procesu registracije i potpunog stavljanja u upotrebu.

Novi hangar i asfaltne manevarske površine

Time je aeroklub dobio vrhunske uvjete za bavljenje letačkim aktivnostima kroz cijelu godinu. Kako je puno energije uloženo u stvaranje infrastrukture, aeroklub okreće novu stranicu ka privlačenju mladih u svoje redove i stvaranje novih pilota koji će nastaviti sa radom kluba.

Čestitanje na prvom samostalnom letu učenika